Μεθοδολογία Υλοποίησης Έργου

Το Σχέδιο Δράσης από την Επιχειρησιακή Ομάδα, στοχεύει μέσω της αξιοποίησης σχετικά πρόσφατων ερευνητικών δεδομένων που αφορούν τη βελτίωση της παραγωγικότητας των Ελληνικών Υβριδίων Κολοκυθιού με σκοπό την εισαγωγή τους στην επιχειρηματική καλλιέργεια στη χώρα μας με παράλληλη μείωση της εξάρτησης των Ελληνικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την χρήση εισαγόμενων σπόρων υβριδίων κολοκυθιού.  

Οι ιολογικές προσβολές των κολοκυνθοειδών ,που έχουν αυξηθεί επικίνδυνα σε όλες τις παραγωγικές περιοχές της χώρας μας αποτελούν πολύ μεγάλο και συνήθως τεχνικά μη αντιμετωπίσιμο πρόβλημα στην καλλιέργεια του κολοκυθιού. Έτσι σε θερμές κυρίως περιόδους που ευνοείται η αύξηση του πληθυσμού των αφίδων και του αλευρώδη και κατά συνέπεια η διάδοση των ιών, οι έντονες ιολογικές προσβολές που σημειώνονται εκμηδενίζουν την παραγωγή.

Για το λόγο αυτό την τελευταία δεκαετία οι ερευνητική μας δραστηριότητα έχει εστιαστεί στην επιλογή και βελτίωση γονότυπων και στη δημιουργία υβριδίων με ανεκτικότητα στις ιώσεις.

Επιπλέον το ωίδιο αποτελεί την κυριότερη και συχνότερη μυκητολογική ασθένεια των κολοκυθιών και οδηγεί στη μείωση των αποδόσεων και της παραγωγικής ζωής των φυτών.

Η πιλοτική καλλιέργεια ,αξιολόγηση και επιλογή υβριδίων με ανεκτικότητα στις ασθένειες σε διάφορες περιοχές τις χώρας θα οδηγήσει σε σταδιακή μετάβαση της υφιστάμενης κατάστασης στην καλλιέργεια κηπευτικών.

Συγκεκριμένα θα γίνουν αξιολογήσεις μεγάλης κλίμακας σε πιλοτικές καλλιέργειες στην Κεντρική Μακεδονία και την Δυτική  Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία)  από τους συνεργαζόμενους αγροτικούς συνεταιρισμούς και το Πανεπιστήμιο Πατρών έτσι ώστε να επιλεγούν τα υβρίδια που θα δώσουν την υψηλότερη και ποιοτικότερη παραγωγή. Για μάρτυρες θα χρησιμοποιηθούν εμπορικά υβρίδια που καλλιεργούνται στη χώρα μας σε μεγάλες εκτάσεις.

Οι φυτεύσεις θα γίνουν υπαίθρια στους αγρούς τον Ιούνιο-Ιούλιο που κατά κανόνα παρατηρείται η μέγιστη πίεση ιολογικών προσβολών. Στην ΒΔ Ηλεία που γίνεται το 90% και πλέον της θερμοκηπιακής καλλιέργειας κολοκυθιού της χώρα μας, θα γίνουν φυτεύσεις σε θερμοκήπιο τον Σεπτέμβριο με σκοπό να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν προσβολές σε πρώιμες φθινοπωρινές θερμοκηπιακές καλλιέργειες .

Σε κάθε πειραματικό αγρό θα φυτευτούν 20 υβρίδια (17 πειραματικά και 3 μάρτυρες – εμπορικά υβρίδια εισαγωγής ). Κάθε υβρίδιο θα φυτευτεί σε τρεις επαναλήψεις των 40 φυτών (3Χ40=120 φυτά / υβρίδιο). Η φύτευση και οι καλλιεργητικές τεχνικές θα είναι ίδιες με αυτές των εμπορικών καλλιεργειών. Θα αξιολογηθεί η παραγωγικότητα των υβριδίων (μέτρηση αποδόσεων)και οι προσβολές από ιώσεις και ωίδιο με εκτίμηση της έντασης προσβολών σε κλίμακα από 0 ( απουσία προσβολών) έως 5 (πολύ μεγάλη προσβολή).

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται η τεκμηρίωση της παραγωγικότητας των βιολογικών και συμβατικών καλλιεργειών κολοκυθιού, με την χρήση των νέων Ελληνικών υβριδίων και η διάδοση της χρήσης τους στις Ελληνικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με σημαντική βελτίωση της βιωσιμότητας, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων  κηπευτικών, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.

Η συμβολή του έργου στην ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας του κολοκυθιού θα συμβάλει στην επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για βιολογική καλλιέργεια του 25% της γεωργικής γης έως το 2030.


Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Η τελική αξιολόγηση και επιλογή των πλέον κατάλληλων νέων υβριδίων κολοκυθιού ανεκτικών στις ασθένειες και εγκληματισμένων στις ξηροθερμικές συνθήκες της χώρας μας, μετά την εγγραφή τους στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών και την παραχώρησή τους σε σποροπαραγωγικές – εμπορικές εταιρείες θα διακινηθούν στην Ελληνική αγορά εκτοπίζοντας υβρίδια εισαγωγής που κατέχουν το 100% της ελληνικής καλλιέργειας παρά τις συχνές αποτυχίες τους λόγο του ελλιπούς εγκλιματισμού τους.

Αυτό θα αποτελέσει σοβαρή καινοτομία με αύξηση των αποδόσεων , διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας των βιολογικών αγροκτημάτων και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με παράλληλη αύξηση της προστιθέμενης αξίας του παραγόμενου προϊόντος σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας.

Ας σημειωθεί ότι τα δημιουργηθέντα υβρίδια λόγω της ανεκτικότητάς τους στις ασθένειες καθιστούν πιο εύκολη και αποτελεσματική την βιολογική καλλιέργεια του κολοκυθιού, καθώς και τη παραγωγή πιστοποιημένου βιολογικού σπόρου που σύντομα η χρήση του θα αποτελεί προϋπόθεση για την πιστοποίηση των βιολογικών καλλιεργειών καθώς οι άδειες παρέκκλισης που δίνονται σήμερα θα καταργηθούν.


Πρωτοτυπία – Καινοτομία

Η αξιολόγηση και αξιοποίηση νέων υβριδίων, ανεκτικών στις ασθένειες , και η ευρεία χρήση τους στην Ελλάδα αποτελεί καινοτομία που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας δεδομένου ότι το 100% του σπόρου των υβριδίων λαχανικών που καλλιεργείται στη χώρα μας είναι υβρίδια εισαγωγής από διάφορες χώρες.

Ας σημειωθεί ότι πολύ συχνά η αποδοτικότητα των υβριδίων εισαγωγής στις ελληνικές συνθήκες με το ιδιαίτερα ξηροθερμικό κλίμα το καλοκαίρι είναι πολύ χαμηλή και συχνά παρουσιάζουν αυξημένες προσβολές από ασθένειες. Η διάδοση και χρήση των νέων ελληνικών υβριδίων στις καλλιέργειες στην χώρα μας θα συνεισφέρει στην αντιστροφή της κυρίαρχης τάσης των υβριδίων εισαγωγής στην Ελλάδα.

Η επιτυχής εισαγωγή στην ελληνική καλλιέργεια νέων ελληνικών υβριδίων κολοκυθιού με ανοχή στις ιώσεις που αποτελούν μάστιγα στις καλοκαιρινές καλλιέργειες, αποτελεί επίσης καινοτομία δεδομένου ότι η καλλιέργεια των  υβριδίων εισαγωγής με ανεκτικότητα στις ιώσεις δεν έχουν δώσει έως σήμερα λύση στο πρόβλημα των ιολογικών προσβολών.

Επιπλέον η παραγωγή πιστοποιημένου βιολογικού σπόρου κολοκυθιού για πρώτη φορά στη χώρα μας αποτελεί επίσης καινοτόμο στοιχείο.

Ας σημειωθεί σύντομα η χρήση βιολογικού σπόρου θα είναι προϋπόθεση για την πιστοποίηση βιολογικών καλλιεργειών.

Η υφιστάμενη καλλιέργεια κηπευτικών στη χώρα μας στηριζόταν στη χρήση σπόρου εγχώριων ποικιλιών ή ποικιλιών και υβριδίων εισαγωγής. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πολλαπλασιαστικού αυτού υλικού δεν έδωσε τα καλύτερα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων προϊόντων. Οι προσβολές παθογόνων αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες αυτής της κατάστασης.

Οι προσπάθειες για βιολογική καλλιέργεια λαχανικών μεγάλωσαν τα προβλήματα ιολογικών και μυκητολογικών προσβολών δεδομένης της απαγόρευσης χρήσης χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Η πραγματοποιηθείσα βελτίωση των παραδοσιακών και άλλων καλλιεργούμενων ποικιλιών και η δημιουργία νέων υβριδίων με ανεκτικότητα στις ασθένειες, και η αξιοποίησή τους στις εμπορικές καλλιέργειες της χώρας μας αναμένεται να δώσει νέα ώθηση τόσο στην συμβατική όσο και κυρίως στην βιολογική καλλιέργεια του κολοκυθιού. Η επιτυχής αξιοποίηση των νέων υβριδίων και η μεγάλη καινοτομία που θα πραγματοποιηθεί στην εφαρμογή της βιολογικής καλλιέργειας θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των αποδόσεων και της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο